fbpx

Netrukus Naujamiestyje pradės kilti didžiausias Europoje technologijų miestelis „Tech Zity Vilnius“ – kokias naujoves atneša ambicingiausias sostinės projektas?

24th Jan, 2023

Laikai, kai į biurą darbuotojus viliodavo tik stalo futbolas ir nemokama kava – jau praeityje. Netrukus Naujamiesčio pakraštyje, „Lelijos“ siuvimo fabriko teritorijoje, pradės kilti alternatyvų Lietuvoje neturintis „Tech Zity Vilnius“ technologijų miestelis. Daugiau nei 85 mln. eurų investicijų pareikalausiantis projektas apims 50 tūkst., kv. metrų plotą ir savyje talpins kone viską, ko gali reikėti šiuolaikiniam žmogui – nuo patogios darbo vietos iki erdvių pramogoms ar edukacijai. Idėjos sumanytojai ir bendrasavininkai Mantas Mikuckas ir Darius Žakaitis neslepia ambicijų – tai bus didžiausias technologijų miestelis Europoje.

„Turime pripažinti, kad šiandienos darbuotojams trūksta motyvacijos stovėti kamščiuose ir gaišti savo laiką tik tam, kad atvyktų pasėdėti jų poreikių neatitinkančioje uždaroje stiklinėje dėžutėje. Šiandien mums reikia daugiau – daugiau bendradarbiavimo, daugiau laisvės, geresnės emocinės savijautos. Todėl „Tech Zity Vilnius“ technologijų miestelio tikslas – sukurti aplinką, kurioje po vienu stogu darniai funkcionuotų ne tik ergonomiškos darbo erdvės, bet ir kultūrinės, edukacinės veiklos ir jas vienijanti bendruomenė. Mes manome, kad atėjo metas keisti požiūrį, kokiose erdvėse žmonės iš tiesų nori kurti, dirbti, mokytis ir gyventi“, – sako vienas iš projekto iniciatorių D. Žakaitis.

Miestas mieste ir didžiausias technologijų parkas Europoje

 „Tech Zity Vilnius“ ketina matuotis didžiausio technologijų miestelio karūną Europoje. Jo teritoriją apims 20 tūkst., kv. metrų plotą, kuriame tilps apie 4,5 tūkst. darbo vietų, renginių kompleksas galės priimti virš 1000 žmonių vienu metu, o bendruomenės nariai turės galimybę gyventi apie 100-e jiems pritaikytų loftų.

Projekto viziją ir planus geriausiai atspindi terminas „miestas mieste“. Čia susipins daug skirtingų veiklų, papildančių viena kitą ir išpildančių šiuolaikinio miesto žmogaus poreikius. Projekto kūrėjai teigia, kad čia įsikursiantys darbuotojai vakarais į kamščių spūstis tikrai neskubės. Kompleksas alsuos gyvybe 24 valandas, 7 dienas per savaitę, pasiūlydamas unikalias kultūrines ir edukacines veiklas.

„Mūsų tikslas – sukurti miestą mieste. Tai kur kas daugiau, negu biurų ar bendradarbystės erdvių kompleksas. Nors „didžiausias Europoje“ skamba daug žadančiai, iš tiesų, tik turėdami tokį plotą po vienu stogu, galime pasiūlyti viską – darbo, renginių ir edukacines erdves, puikias sąlygas gyvenimui, kultūrines pramogas ar edukacinius užsiėmimus. Siekiame sukurti unikalią ekosistemą, kurioje tiek technologiniai, tiek kultūriniai ir kūrybiniai verslai darniai funkcionuotų po vienu stogu”, – teigia D. Žakaitis. Naujajame technologijų miestelyje vietą atras ir prekybos verslai – nuo netradicinio dizaino iki nišinės kosmetikos. Taip pat nedidelis sporto klubas, grožio paslaugų įmonės, bendragyvenimo (angl. coliving) korpusas, vaikų dienos centras, kūrybinės ir edukacinės erdvės.

Sprendimai paremti bendruomenės gerove ir tvarumo principais

2022 m. gruodžio mėnesį į Kultūros vertybių registrą įtrauktas seniausias teritorijos pastatas (Panerių g. 43) buvo pradėtas statyti 1941 m. pagal inžinieriaus Tado Zatorsko projektą. Jis architektų bendruomenėje ne vienerius metus įvardijamas vienu unikaliausių tokio tipo pastatų sostinėje. „Tech Zity Vilnius“ kūrėjai teigia, kad tokių erdvių pastatyti iš naujo – neįmanoma.

„Technologijų miestelio širdis – H raidės formos korpusas, kuriam alternatyvų nerasime visame Vilniuje. Tačiau jis unikalus ne tik savo forma, bet ir savo architektūriniais sprendimais – 7.5 metrų aukštį siekiančios lubos, medinės konstrukcijos, didžiuliai langai, suteikiantys natūralios šviesos, ir du vidiniai kiemai, atsiveriantys technologijų miestelio lankytojams. Šiose detalėse alsuoja praėjusio šimtmečio autentika, kurios atkartoti neįmanoma”, – teigia D. Žakaitis.

Daugelį metų privačiam naudojimui skirta „Lelijos“ fabriko erdvė, planuojama, kartu su „Tech Zity Vilnius“ projektu organiškai įsilies į Naujamiestį, nebeliks teritoriją juosiančių tvorų. Atsiras atviri kiemai, miesto skveras, kiemelis renginiams. Visa tai bus atvira tiek „Tech Zity Vilnius“ bendruomenei, tiek visiems Vilniaus gyventojams ir svečiams.„Tech Zity Vilnius“ pastatų rekonstrukcija prasidės jau netrukus – šių metų antrąjį ketvirtį. Pirmąjį etapą planuojama užbaigti 2024-ųjų pabaigoje, todėl įmonės jau kviečiamos prisijungti ir tapti technologijų miestelio dalimi.

Norite tapti „Tech Zity Vilnius“ dalimi? Susisiekite: jurate@techzity.com

Articles