fbpx

Naujos idėjos judėjimui mieste

11th Nov, 2022

Paskutinį spalio savaitgalį Vilniuje vyko hakatonas „Green Life Hack: Mobility“, kurio dalyviai kūrė ir siūlė idėjas, kaip sumažinti automobilių kiekį, paskatinti keliones mažiau taršiomis transporto priemonėmis, lengviau planuoti keliones, pritaikyti viešąjį transportą specialiųjų poreikių turintiems keleiviams.

„Įgyvendinamos mobilumo, darnaus judumo idėjos prisideda pirmiausia prie to, kad šalies gatvėmis riedėtų mažiau automobilių. Ką tai reiškia? Švaresnius miestus, geresnę oro kokybę juose, sveikesnę visuomenę“, – teigia Susisiekimo ministerijos Ateities susisiekimo politikos grupės vadovas Darius Stravinskas.

Aplinkos ministerijos Klimato politikos grupės vadovės Juditos Liukaitytės-Kukienės teigimu, transporto sektorius Lietuvoje sukuria 30 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų ir yra didžiausias teršėjas. „Sektoriaus laukia dideli iššūkiai ir transformacija, nes iki 2030 m. turime sumažinti savo emisijas 14 proc. lyginant su 2005 m. lygiu. Įvertinant tai, kad emisijos nuolat augo, taršą turime sumažinti praktiškai perpus“, – sakė J. Liukaitytė-Kukienė.

Renginio organizatorius „Tech Zity“ daug dėmesio skiria tvarumui. Įmonė, kurdama infrastruktūrą Lietuvos startuolių bendruomenei, visuose vystomuose projektuose ieško inovatyvių sprendimų, integruojančių naujus objektus į miesto judumo schemas, taiko perdirbimo ir perkūrimo strategijas, įtraukiančias Lietuvos kūrybininkus. Hakatono formatas pasirinktas neatsitiktinai – organizatorių patirtis rodo, kad tai vienas geriausių būdų greitai sugeneruoti naujas idėjas, iš kurių neretai gimsta rinkos poreikius atliepiantys sprendimai.

„Tech Zity“ ir partnerių organizuotas hakatonas savaitgaliui subūrė 11 komandų, kurias sudarė nuo pirmo kurso studentų iki patyrusių inžinierių ir verslo profesionalų. Dalyviai varžėsi dėl tikrai išskirtinio prizo – geriausią idėją pristačiusiai komandai organizatoriai pažadėjo net 20 tūkst. eurų finansavimą tolimesniam jos vystymui. Tam, kad dalyvių idėjos tikrai atitiktų egzistuojančias problemas, renginio organizatoriai dalyviams pateikė keturis iššūkius, o patarimais dalinosi būrys mentorių – mobilumo, darnaus judumo, komunikacijos, verslo ir kitų sričių ekspertai. Komandos dvi paras vystė savo sprendimus ir sekmadienio vakarą jas pristatė vertinimo komisijai.

Trečiąją vietą komisija skyrė komandai „Vėjas”, kuri pasiūlė mobiliąją programėlę, skirtą visų didžiųjų Lietuvos miestų transporto informacijai sujungti – kelionės planavimui, viešojo transporto bilietų pirkimui, skirtingų dalinimosi sistemų priemonių atvaizdavimui. Idėjos autoriai papildomai siūlė sukurti įmonių portalą, kuriame juridiniai asmenys galėtų paprastai pirkti viešojo transporto bilietus savo darbuotojams.

Antroji vieta komisijos sprendimu atiteko „#walk15“ komandai, sukūrusiai įrankį, leidžiantį interaktyviai informuoti apie mobilumo ir ekologijos problemas, edukuoti, motyvuoti keisti įpročius, sekti progresą ir pateikti poveikio ataskaitą. „Žaidimizavimo“ principu žmonės yra skatinami priimti tvaresnius sprendimus ir už tai gauti papildomą vertę. Antrosios ir trečiosios vietos laimėtojus „Tech Zity“ apdovanojo nemokama trijų mėnesių naryste „Tech Arts“ bendradarbystės erdvėje Vilniuje.

Po intensyvių diskusijų komisija pirmąją vietą ir galimybę gauti 20 tūkst. eurų finansavimą skyrė komandai „LDB“. Lietuvos dviratininkų bendrijos komanda sukūrė mobiliąją aplikaciją, skirtą palengvinti kelionių dviračiais planavimą. Programėlėje galėtų būti atvaizduojami optimaliausi kelionės maršrutai, atsižvelgiant į esamą dviračių takų kokybę. Duomenys būtų nuolat atnaujinami pasitelkiant informaciją iš vartotojų, kurie turėtų galimybę reitinguoti takus bei pranešti apie problemas.

Komandų idėjas ir jų potencialų poveikį aplinkai vertino projektų vadovas ir konsultantas Karolis Vyčius, Aplinkos ministerijos Klimato politikos grupės vadovė Judita Liukaitytė-Kukienė, APVA plėtros skyriaus vedėja Neringa Vilutytė ir „Contrarian Ventures“ investicijų analitikas Patrikas Feiferas.

Šis hakatonas – projekto „Energijos efektyvumo didinimas Lietuvoje“ (Nr. LIFE20 IPC/LT/000002), finansuojamo Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos lėšomis, dalis. Renginio partneriai: Aplinkos ministerija, Susisiekimo ministerija, Aplinkos projektų valdymo agentūra.

Renginio idėją palaikė ir agentūra „Go Vilnius“, neseniai pristačiusi naują Vilniaus technologijų ekosistemos prekės ženklą „Vilnius TechFusion“. Informacinių, žaidimų, finansinių, lazerinių ir biotechnologijų kūrėjus, įmones ir investuotojus vienijantis miesto prekės ženklas telks veikti tarpsektoriniu lygmeniu ir skelbti pasauliui, kad Vilnius – tai technologijų ir pažangos miestas.

Articles